Erikoiset urheilulajit Suomen myyntivalttina

Suomi tunnetaan maailmalla monesta asiasta. Näihin lukeutuvat mukaan esimerkiksi erinomainen koulutus ja terveydenhuolto, luonto, joulupukki sekä erikoiset urheilulajit. Suomalaiset ovat kautta aikojen harrastaneet erikoisia urheilulajeja, jotka huvittavat ja varmasti myös hämmentävät suuresti ulkomaalaisia. Esimerkiksi saappaanheitto ja eukonkanto ovat hyvin perisuomalaisia lajeja, ja niillä on hyvin pitkät perinteet. Eukonkanto on kuitenkin todellista urheilua, ja lajissa menestyäkseen on oltava juuri oikea tekniikka ja taktiikka. Lajissa on myös tarkat säännöt esimerkiksi eukon koolle. Oletko koskaan miettinyt, miksi kannettava osapuoli on nimenomaan nainen eikä mies? Tähänkin on omat syynsä. Hauskan tästä lajista tekee se, että menestyäkseen ei tarvitse todellakaan olla parikymppinen. Kun monessa muussa lajissa kilpailijat eläköityvät jo kolmenkympin jälkeen, eukonkannossa voi menestyä vielä kevyesti päälle viisikymppisenäkin. Kilpailu on kuitenkin rankka, sillä maasto on vaihtelevaa ja päästääkseen maaliin on ylitettävä myös esteitä. Eukko kyydissä pysyen tietysti.

Eukonkannon suosio kestää vuodesta vuoteen

Eukonkannon maailmanmestaruuskisat ovat perinteikäs tapahtuma, sillä lajin paremmuudesta on kisattu Sonkajärvellä jo peräti vuodesta 1991 alkaen. Tyylejä lajissa on monia, mutta perinteinen tyyli kantaa eukkoa tuntuu olevan vuodesta toiseen se kaikkein suosituin tapa taittaa matkaa. Lajissa yleensä juuri nainen on se kannettava osapuoli, mutta jotkut ovat huumorimielessä miettineet, miksi myös ukkoa ei voisi kantaa. eukonkannon maailmanmestari testasi ukonkantoa , vastaten näin Radio Suomen Helsingin toimituksen heittämään haasteeseen. Päällimmäiseksi syyksi sille, että eukkoa kannetaan ukon sijaan, hän esitti sen, että nainen on yleensä se kevyempi osapuoli. Kannettavan naisen painon on oltava vähintään 49 kiloa. Tälle tarkalle lukemalle on syynsä, sillä se on napattu Armi Kuuselalta, joka painoi 49 kiloa voittaessaan Miss Universum -kilpailun. Lajin maailmanmestarin mukaan mies on usein myös naista voimakkaampi. Maailmanmestari totesi myös, että naisen on luontevampaa olla miehen niskan päällä kuin päinvastoin. Kilpailun järjestäjän mukaan ukonkantokisoja ei suunnitella tällä hetkellä, mutta joku muu taho voi tietysti tällaisen kilpailun halutessaan perustaa.

Laji kiinnostaa myös ulkomaalaisia

Kisoihin osallistuvien on tutustuttava huolellisesti kisan sääntöihin. Sen lisäksi, että eukon on painettava vähintään 49 kiloa, hänen on oltava vähintään 17-vuotias. Kannettavan eukon ei sen sijaan tarvitse olla oma, vaan myös toisen eukkoa saa lainata. Radalla on ylitettävä muutama este, ja vaikka eukon pudottamisesta ei saakaan sakkoja, ei se toki ole suositeltavaa. Viime vuosina eukonkanto on kiinnostanut suomalaisten lisäksi myös ulkomaalaisia, ja jotkut ovat jopa olleet niin rohkeita, että ovat uskaltautuneet mukaan kilpailuun. Parhaimmillaan eukonkannon maailmanmestaruuskisoissa kisaajia onkin ollut lähtöviivalla yli 14 eri maasta. Mukana kisassa on ollut edustajia esimerkiksi Yhdysvalloista, Briteistä, Meksikosta, Japanista, Kanadasta Venäjältä sekä jopa maailman toiselta puolelta Australiasta. Myös kansainväliset parit ovat onnistuneet niittämään mainetta kisassa ja jopa voittamaan. Nähtäväksi jää, leviääkö laji jossakin vaiheessa todenteolla myös Suomen ulkopuolelle, vai saavatko suomalaiset pitää edelleenkin tämän persoonallisen lajin omanaan. Mielenkiintoista on myös, nähdäänkö lähitulevaisuudessa kisoissa myös ukonkantoa.

Leave a Reply