Suomi yleisurheilun maailmanmestaruuskilpailuissa

 

Yleisurheilun maailmanmestaruuskilpailut ovat maailmanlaajuiset mestaruuskisat, joissa kilpaillaan yleisurheilun ulkoratojen mestaruuksista. Näissä IAAF:n järjestämissä kisoissa kilpaillaan joka toinen vuosi, ja ne ovat maailman kolmanneksi suurimmat urheilukilpailut. IAAF toimii lajin kansainvälisenä kattojärjestönä ja on perustettu vuonna 1913.

Lajeina kilpailuissa ovat juoksu, kävely, kuula, kiekko, moukari, keihäs sekä hyppylajeina pituus, korkeus, seiväs ja kolmiloikka. Lisäksi mukana ovat moniottelut, joista miehille ulkoradoilla kymmenottelut ja naisille seitsenottelut. Suomessa yleisurheilua hallinnoi Suomen Urheiluliitto eli SUL.

Helsingin kisat 2005

long jump in track and field

Helsingin Olympiastadion suorastaan kihisi odotuksesta, kun vuonna 2005 Suomi järjesti sen kaikkien aikojen kansainvälisimmän urheilutapahtuman – yleisurheilun maailmanmestaruuskilpailut. Vuoden 2005 suurin kotimaahan sijoittuva kansainvälinen urheilutapahtuma järjestettiin 6. elokuuta ja olivat järjestyksessään 10. IAAF:n kisat.

Näissä kilpailuissa matkansa Helsinkiin tekivät 1891 urheilijaa kaikkiaan 196 maasta ja kisaajia oli yhteensä huikeat yli 3000. Suomen isännöimät kisat televisioitiin ja näytettiin 192 maassa. Katsojien määrän arvioitiin olleen noin neljä miljardia.

Kilpailuja varten Olympiastadion uusittiin perusteellisesti ja valmistelut aloitettiin vuotta aikaisemmin rakentamalla katsomolle katos, uusimalla stadionin nurmi ja pinnoittamalla juoksuradat uudelleen. Näissä vuoden 2005 kisoissa tehtiin kolme maailmanennätystä, 18 stadionennätystä ja kymmenen kisaennätystä. Suomen ainoa mitali tuli pituushypystä Tommi Evilän sijoittuessa suorituksellaan pronssille.

Huono onni jatkuu

Seuraavat yleisurheilun mm-kisat Suomen isännöinnin jälkeen olivat vuorossaan vuoden 2007 kisat. Näitä kilpailuja hoiti Japani ja kilpailuihin ilmoittautui ennätykselliset 203 maata. Suomen mitalitilille kilahti kultaa Tero Pitkämäen heittäessä keihäänheitossa 90,33 metriä.

Järjestyksessään seuraavat kilpailut pidettiin vuonna 2009 ja silloin isäntämaana toimi vuorostaan Saksa. Paikkana urheilijoilla oli Berliinin Olympiastadion, jossa Usain Boltin kengät löivät kipinöitä jamaikalaisen tehdessä kaksi maailmanennätystä. Valitettavasti vuoden 2009 kisoista Suomen joukkue palasi kotiin ilman mitaleja.

Etelä-Korea järjesti vuoden 2011 mittelöt, jolloin Yhdysvallat oli jo viidennen peräkkäisen kilpailun menestynein osallistujamaa, kun taas sinivalkoinen Suomen joukkue jäi jo toistamiseen ilman mitaleja ja lisäksi ensimmäistä kertaa myös ilman pistesijoitusta. 14. kilpailu järjestettiin vuonna 2013 Venäjällä, Moskovassa.

Suomen Tero Pitkämäki toi kotiin keihäänheitossa tuloksellaan hopeaa ja oli kotimaisista urheilijoista ainoa, joka nousi palkintopallille. 2015 yleisurheilun maailmanmestaruuskilpailut pidettiin Kiinassa, ja niiden pääpaikkana toimi Pekingin kansallinen stadion. Kuten edellisissäkin kilpailuissa, keihäänheiton Tero Pitkämäki todisti vahvuuttaan ja voitti suorituksellaan Suomelle pronssia.

Tulevaisuudennäkymät

Tulevaisuudessa nähdään, saako Suomi haalittua enemmän mitaleja tililleen kun nuoren polven kotimaiset tähdet liittyvät kilpatovereidensa rinnalle. Seuraavat yleisurheilun MM-kilpailut järjestetään Lontoossa, Isossa-Britanniassa, 5. elokuuta 2017.

Leave a Reply

mts_best