Vaikuttaako ilmastonmuuton talviurheiluun?

Kukaan ei ole voinut viime aikoina välttyä kuulemasta ilmastonmuutoksesta ja sen aiheuttamista erilaisista vaaroista ja uhkista ihmisille ja luonnolle. Saamme jatkuvasti kuulla huolestuttavia uutisia esimerkiksi jäätiköiden sulamisesta. Kuvat nääntyneistä jääkarhuista leviävät maailmalla. Ilmastonmuutos ei kuitenkaan ole ainoastaan ongelma villieläimille kaukana meistä, vaan sillä voi olla hyvin konkreettinen vaikutus jokaisen arkeen. Esimerkiksi yksi syy pakolaisten määrän kasvamiselle on juuri ilmaston muuttuminen eri puolella maailmaa. Ilmaston muuttuessa maanviljelys voi muuttua vaikeaksi tai jopa mahdottomaksi, jolloin ihmiset joutuvat siirtymään uusille alueille. Ilmastonmuutoksella voi olla vaikutuksia myös urheiluun, sillä tietyt alueet, jotka ovat tähän saakka olleet optimaalisia treenaamiselle voivat muuttua tulevina vuosikymmeninä täysin kelvottomaksi niin harjoittelulle kuin erilaisten pienempien ja suurempien kilpailujen järjestämiselle. Suurin riski liittyy tietenkin talviurheiluun, jotka vaativat suuria lumisia alueita onnistuakseen.

Alppien jäätiköiden pinta-ala on arvioiden mukaan jopa puoliintunut

On selvää, että Ilmasto muuttuu. Kaikki eivät ole yksimielisiä siitä, kuinka paljon ilmastonmuutoksessa on kyse ihmisen toiminnasta ja missä määrin säiden vaihtelut ovat luonnollista vaihtelua. Melko suuri enemmistö tutkijoista ja muista asiantuntijoista on kuitenkin yksimielisiä siitä, että ihmisen toiminta on merkittävä syy ilmaston muuttumiselle. Ei ainoa syy, mutta merkittävä. On tarpeen myöntää, että ihmisillä on vastuu ilmastosta ja planeetan pitämisestä elinkelpoisena. Ajatus siitä, että ilmastonmuutokselle ei voi tehdä mitään on vastuuton ja lyhytnäköinen, eikä se ota huomioon tulevien sukupolvien elinmahdollisuuksia. Moni kiinnostuu ilmastonmuutoksesta vasta sitten, kun ilmiö konkreettisesti haittaa omaa elämää. Vastuullinen ihminen ajattelee asioita laajemmin, ja pystyy huomioimaan myös muiden kokemukset, vaikka itsellä ei olisi akuuttia hätää.

Konkreettisia esimerkkejä ilmastonmuutoksen vaikutuksesta ovat jäätiköiden sulamiset. Esimerkiksi Ranskan Alpeilla muutoksia on tapahtunut paljon. Tutkijoiden mukaan korkeiden vuoristojen talvi on selvästi lämpimämpi kuin muualla maassa ja lumisateiden määrä on laskenut. Asiantuntijat ovat arvioineet, että Alppien jäätiköiden pinta-ala on pienentynyt merkittävästi viimeisen sadan vuoden aikana: kyse on jopa puoliintumisesta verrattuna vuoteen 1850. Ennusteiden mukaan on mahdollista, että mikäli ilmastonmuutos jatkaa kulkuaan Ranskan Alppien jäätiköt häviävät kokonaan seuraavan sadan vuoden aikana. Tällainen skenaario ei ole myönteinen talviurheilijan, eikä kenenkään muunkaan mielestä. Tilannetta ei helpota se, että ranskalaiset tutkijat eivät ole ainoita, jotka varoittavat samanlaisista visioista.

Urheiluväki mukaan ilmastotalkoisiin

Urheilun ystävät ovat kaikilla elämänalueilla vastuullisia ihmisiä. Urheiluaktiivit tekevät paljon vapaaehtoistyötä esimerkiksi juniorityön muodossa ja luovat mahdollisuuksia kaupungeille ja muilla alueille muun muassa järjestämällä erilaisia urheilukilpailuja – jopa maailmanmestaruuskilpailuja tuoden alueelle kansainvälistä näkyvyyttä. Siksi on luontevaa, että urheiluväki kantaa huolta myös ilmastosta ja ympäristöstä. On selvää, että on kannettava huolta paitsi luonnosta myös tulevien sukupolvien mahdollisuuksista ja elämästä. Tiedämme, että yksilö voi torjua ilmastonmuutosta omilla valinnoillaan, joista tärkeimmät liittyvät asumiseen, ruokailuun sekä liikkumiseen. Saarnaaminen ja tiedon tuputtaminen ei ole hyvä asia, mutta voimme kannustaa ihmisiä omalla esimerkillä ympäristöystävälliseen asumiseen, kasvispainotteiseen ruokavalioon sekä kevyen liikenteen käyttöön. Nämä ovat myös terveyden kannalta hyviä vaihtoehtoja, ja siksi urheilijan kannalta luontevia valintoja. Jokainen voi aloittaa itsestään ja tehdä pieniä arkisia parannuksia kulutustottumukksiinsa. Voi hankkia kotiinsa ekosähköä, fillaroida töihin sekä valita lounasravintolassa kasvisruokaa. bonuskoodilla saat palvelut ja parhaat tuotteet vieläpä edullisemmin.

Leave a Reply

mts_best